Accu elektrische fiets opladen

De accu is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je e-bike. Want samen met de motor levert dit de unieke combinatie waar jij van blijft genieten. Maar wanneer kan je je accu het beste opladen? Hoe lang duurt het totdat je accu volledig is volgeladen en hoeveel laadcycli heeft een batterij? Op al deze vragen geven we je graag een antwoord.

Wanneer kan ik mijn accu opladen?

Een van de meest gestelde vragen over het opladen van de e-bike accu is wanneer deze opgeladen mag worden. En het antwoord is misschien simpeler dan je denkt, namelijk: altijd. Door dit te doen voorkom je namelijk dat je plots met een lege batterij stilstaat. Zelfs na korte ritjes is het geen probleem om je accu direct op te laden; wij raden dit zelfs aan!

En mocht je je afvragen of je de accu continu kan opladen, dan is ook dat antwoord simpel: ja, dat kan! Onze accu’s zijn namelijk voorzien van een ingebouwd batterij management systeem (BMS). Dit systeem zorgt ervoor dat je accu beschermd is tegen overladen. Daarnaast bezitten onze opladers een geïntegreerde zekering voor extra veiligheid.

opladen accu elektrische fiets

Hoe lang duurt het opladen van mijn accu?

Oké. We weten nu dus wanneer je je accu het beste kunt opladen. Maar hoe lang duurt het eigenlijk voordat deze volledig is geladen? Een volledige oplaadcyclus - van 0% naar 100% - duurt ongeveer vier tot zes uur. Hoe lang het precies duurt om je accu op te laden, is afhankelijk van het volgende:

 • Type lader
 • Restcapaciteit
 • Omgevingstemperatuur

Type lader

Wanneer je een Keola e-bike aanschaft bij een van onze dealers, krijg je hier altijd een passende oplader bij. Deze is leverbaar in twee of drie ampère. De oplader van twee ampère is wat langzamer met opladen en heeft tot zes uur nodig voor een volledige laadcyclus. De snellader van drie ampère doet hier ongeveer vier uur over.

Restcapaciteit

De restcapaciteit geeft het percentage aan dat de accu is geladen. Het spreekt voor zich dat een accu met 70% restcapaciteit sneller is opgeladen dan een accu die maar voor 40% geladen is. Wij adviseren om je accu op tijd op te laden, om diepontlading te voorkomen.   

Temperatuur

Ook de temperatuur waarin je je accu oplaadt is van invloed op de oplaadtijd. De accu van je e-bike presteert het beste rond kamertemperatuur, tussen de 20° en 25° Celsius. Wanneer je accu onder de 15° Celsius komt dan duurt het langer dan gebruikelijk om je accu op te laden. Ook raakt je accu onder deze temperatuur sneller leeg, waardoor diepontlading kan ontstaan.

opladen accu elektrische fiets

Hoe vaak kan ik mijn accu opladen?

Op de vraag hoe vaak je de accu kunt opladen is het korte antwoord is dat onze accu's ongeveer 500 laadcycli meegaan. Dit betekent dat je een accu 500 keer volledig van 0% naar 100% kunt opladen. Omdat je de accu vaak oplaadt wanneer hier nog een restcapaciteit in zit, zul je bijna nooit een volledige laadcyclus in één keer gebruiken. Laad je de accu bijvoorbeeld iedere keer van 75% naar 100% op (1/4 laadcyclus), dan kun je dit 2.000 keer doen.

Het meer genuanceerde antwoord, is dat de levensduur van je accu afhankelijk is van de manier waarop je je accu onderhoud. Door slim om te gaan met je accu kun je er namelijk voor zorgen dat deze minder snel leeg raakt. Hierdoor kun je langer met een volle accu rijden, waardoor je deze minder vaak hoeft op te laden. Meer tips over de optimale levensduur van je accu vind je op onze website.

Accu opladen: vraag en antwoord

 • Wij raden het altijd aan om voor het gebruik van je Keola e-bike de handleiding te lezen. Hierin staat alle belangrijke informatie die je moet weten over de accu en meer. 

 • Wanneer je een andere oplader gebruikt dan de originele meegeleverde lader, heb je kans dat je de accu onherstelbaar beschadigt. Wij raden dit dan ook af.

 • De accu van je e-bike is volledig opgeladen wanneer de LED lampjes groen kleuren.

 • Iedere e-bike accu vertoont slijtage en hierdoor neemt de accucapaciteit geleidelijk af. Hierdoor kan het zijn dat je accu er langer over doet om op te laden. Laad je accu helemaal niet meer op? Ga dan langs bij een van onze dealers voor deskundig advies.

 • Ja, het is zowel mogelijk om de accu in het frame, als losgekoppeld op te laden. Het opladen gaat niet sneller of langzamer wanneer je de accu uit het frame haalt.

 • Diepontlading treedt op wanneer de accu een bepaald dieptepunt bereikt. Hierdoor raakt de accu onherstelbaar beschadigt. Je kunt dit voorkomen door je accu na iedere rit op te laden. Wanneer je de accu voor langer dan twee maanden niet gebruikt, zorg dan dat deze tussen de 60% en 80% is opgeladen in een goed geïsoleerde omgeving, en herhaal dit na twee maanden.

 • Zorg dat wanneer je de accu uit het frame haalt na regen en dat je de contactpunten goed afdroogt met een doek. Hierna kun je de accu veilig opladen.

 • In principe kun je je accu overal opladen waar een stopcontact aanwezig is. Wil je zeker weten dat je je e-bike kunt opladen, bekijk dan het fiets oplaadpunten overzicht.