Actieradius: hoeveel kilometer kun je fietsen met een volle accu?

Wanneer je kiest voor een elektrische fiets dan is er maar één ding belangrijk: zo lang mogelijk genieten. En dat doe je door te kiezen voor een actieradius die bij je past. Want hoewel een e-bike met de grootste actieradius vaak erg handig is, is het niet altijd noodzakelijk. Het is daarom ook goed om na te denken waar jij  je elektrische fiets voor gaat gebruiken. Wij helpen je in dit artikel graag verder met het maken van de juiste keuze.

Wattuur en accucapaciteit

Het aantal kilometers dat je kunt afleggen met een volle accu noem je de actieradius. Deze actieradius is afhankelijk van meerdere factoren maar wordt vooral berekend aan de hand van de totale accucapaciteit. Deze accucapaciteit wordt uitgedrukt in aantal wattuur (Wh).

Een wattuur is een eenheid waarin energie gemeten wordt. Heb je bijvoorbeeld e-bike met een accucapaciteit van 500 Wh? Dan betekent dit dat de accu in één uur tijd 500 Watt aan energie kan leveren, of 100 Watt gedurende vijf uren. Hoe hoger het aantal wattuur van de accu, hoe groter de capaciteit en hoe meer kilometers je kunt fietsen met een volgeladen accu.

Hoeveel kilometer kun je fietsen met een volle accu?

Zoals later duidelijk zal worden, is de actieradius afhankelijk van een veelvoud aan factoren. Om je toch een idee te geven van de actieradius die je kunt verwachten van onze e-bikes hebben wij een overzicht gemaakt op basis van de capaciteit in Wh.

Accu in het frame
24.5 Ah (882Wh) ~ 120 – 220 km
22.4 Ah (806Wh) ~ 110 – 200 km
18.2Ah (655Wh) ~ 100 – 170 km
17.4 Ah (628Wh) ~ 100 – 160 km
14.0 Ah (500Wh) ~ 80 – 120 km

Accu in de achterdrager
17.4 Ah (628Wh) ~ 100 – 160 km
15.6 Ah (562Wh) ~ 90 – 140 km
13.0 Ah (468Wh) ~ 70 – 120 km
10.4 Ah (374Wh) ~ 60 – 90 km

accu elektrische fiets

Zo behaal je een zo groot mogelijke actieradius

Onze e-bikes hebben doorgaans vijf ondersteuningsstanden. Wanneer je de hoogste ondersteuning gebruikt dan zal de motor het meeste werk verrichten tijdens het fietsen. Je hoeft dan zelf niet veel inspanning te leveren. Een nadeel hiervan is wel dat de accu sneller leeg raakt dan wanneer je een lage ondersteuning gebruikt. Hierdoor zul je je accu vaker moeten opladen. Uiteindelijk komt het dus op neer op de vraag: trap je zelf mee of laat je de motor het werk doen?

Kies de juiste versnelling

De trapkrachtsensoren van onze e-bikes met middenmotor zorgen ervoor dat jij meer ondersteuning ontvangt wanneer je harder op de pedalen ‘drukt’. Wanneer je dus een zware versnelling gebruikt dan zal de motor ook meer energie verbruiken.

We raden het daarom ook aan om in een comfortabele versnelling te fietsen. Een optimale versnelling zorgt ervoor dat je ongeveer 50 keer per minuut de trappers laat ronddraaien. Verder doe je er goed aan om vanuit stilstand in de lichtste versnelling weg te rijden, hierdoor belast je namelijk de motor zo min mogelijk.

Beperk je bagage

Ook het gewicht invloed op de afstand die je kunt afleggen. Naarmate het gewicht toeneemt zal de actieradius namelijk afnemen. We bedoelen hier zowel het gewicht van de fietser als de bagage die je meeneemt. Ben je dus een keertje zwaarder bepakt? Houd dan rekening met een kleinere actieradius en zorg dat je accu is volgeladen.

Zorg voor de juiste bandenspanning

Een tip van onze experts is om het liefst iedere maand de bandenspanning te controleren. Een te zachte bandenspanning zorgt er namelijk voor dat je motor meer energie verbruikt waardoor de actieradius afneemt. De ideale bandenspanning voor onze e-bikes ligt rond de 4,5 bar.

accu elektrische fiets

Externe factoren die de actieradius beïnvloeden

Naast de dingen die je zelf in de hand hebt zijn er ook nog invloeden van buitenaf. De belangrijkste externe factoren die invloed hebben op de actieradius zijn: de windkracht, de temperatuur en het soort wegdek waarop je fietst.

Wind

Je kent het wel: ploeteren om vooruit te komen ondanks de harde tegenwind. En omdat niet alleen jij maar ook de motor meer energie moet leveren bij tegenwind, zal de actieradius afnemen. Maar hoewel onze e-bikes je graag een zetje in de rug te geven, zorgt het ook sneller voor een lege accu.

Temperatuur

Een Lithium-Ion accu presteert het beste bij een temperatuur tussen de 20° en 25° Celsius. Bij warmere of koudere temperaturen neemt de actieradius geleidelijk af. Dit is vooral te merken in de koude wintermaanden. Bij een temperatuur van 10° Celsius functioneert je accu minder efficiënt en zal de actieradius met zo’n 10% afnemen. Wanneer de temperatuur onder het vriespunt komt kan dit zelfs afnemen met 30%.

Wegdek

Daarnaast is ook het type wegdek waarop je fietst belangrijk. Fiets je op een onverhard wegdek of in een heuvelachtig gebied? Dan zal de motor wat meer energie vragen dan op een glad en verhard wegdek. Dit zorgt uiteindelijk ook weer voor een minder groot bereik.

Twijfel je nog? Kies dan voor de grootste accucapaciteit!

Twijfel je nog tussen de verschillende accucapaciteiten? Dan raden wij het wel altijd aan om de grootste variant te kiezen. Het is namelijk heel gebruikelijk dat de accu capaciteit verliest door slijtage en bij bepaalde weersomstandigheden. Om de keuze voor de juiste e-bike makkelijker te maken kun je alvast nadenken over de plaatsing van de accu: in het frame of op de bagagedrager.

Actieradius: vraag en antwoord

 • De actieradius van een elektrische fiets geeft weer hoeveel kilometer je kunt afleggen met een volgeladen accu. De totale afstand die je kunt afleggen is afhankelijk van onder andere de totale accucapaciteit, leeftijd van de accu en verschillende externe factoren.

 • Het is momenteel niet mogelijk om je actieradius nauwkeurig te berekenen. Dit komt doordat het totaal aantal af te leggen kilometers verschilt per weersomstandigheid en type wegdek. Wel kunnen we je een indicatie geven van het aantal af te leggen kilometers:

  Accu in het frame
  17.4 Ah (628Wh) ~ 100 – 160 km
  14.0 Ah (500Wh) ~ 80 – 120 km

  Accu in de achterdrager
  17.4 Ah (628Wh) ~ 100 – 160 km
  15.6 Ah (562Wh) ~ 90 – 140 km
  13.0 Ah (468Wh) ~ 70 – 120 km
  10.4 Ah (374Wh) ~ 60 – 90 km

 • Momenteel hebben de 727M en 727TM de grootste actieradius binnen onze collectie. Beide e-bikes hebben een accu in het frame en zijn beschikbaar met een 500 Wh accu of 630 Wh accu.