Alles over de riemaandrijving

Wat is een Gates belt?

De belt drive is een riem gemaakt van één stuk sterke koolstofvezel (carbon) en polyurethaan, en is een vervanging voor de normale fietsketting. De riemaandrijving werkt met tandwielen en tandvormen die precies op elkaar aansluiten. En doordat er in de tandvormen kleine inkepingen zijn gemaakt, kan het vuil automatisch uit de riem worden geperst. Hierdoor hoef je de riem bijna niet te onderhouden en kun je deze gebruiken onder alle weersomstandigheden.

Gates is de bekendste leverancier van riemaandrijvingen voor e-bikes. Het Amerikaanse bedrijf heeft al meer dan 100 jaar ervaring en wordt daarom ook gezien als de beste keuze. Om die reden zijn alle Keola bikes met riemaandrijving uitgevoerd met die van Gates.

Gates belt

Voordelen van een belt drive

Het belangrijkste voordeel van een riem ten opzichte van een fietsketting, is het gemak van onderhoud. Omdat de riem bestaat uit één stuk carbon en niet kan roesten, hoeft deze nauwelijks gesmeerd te worden. Enkel wanneer je de belt drive hoort piepen is een beetje siliconenspray aan te raden. Dit kan voorkomen wanneer er stof tussen de groeven zit. Mocht je riem echt heel vies zijn geworden, dan kun je deze makkelijk schoonmaken met wat water en een spons. Super easy!

Een elektrische fiets koop je om lang van te genieten. En dat kan zeker met een e-bike met riemaandrijving. Dankzij de sterke koolstofvezels gaat deze tot wel drie keer langer mee dan een normale fietsketting.

Vorst, regen, sneeuw of kou is geen probleem voor een Gates riem. Deze weersinvloeden hebben geen invloed op de prestaties. Dankzij de inkepingen in de tandvormen wordt het vuil namelijk automatisch weggedrukt en blijft de riem schoon. Hierdoor loopt de aandrijving altijd even soepel, weer of geen weer.

opladen accu elektrische fiets

Wat als de riemaandrijving breekt?

Een Gates riem is makkelijk te onderhouden, gaat lekker lang mee en is op ieder moment van het jaar te gebruiken. Zijn er dan ook nadelen? Wel, dat ligt er een beetje aan hoe je er naar kijkt.

Omdat de belt drive uit één geheel carbon bestaat, is het niet mogelijk om deze te repareren wanneer de riem kapot gaat. Je zult dan een nieuwe riem aan moeten schaffen bij een van onze dealers. Het goede nieuws? Het scheuren of breken van een riem komt bijna nooit voor. Alleen wanneer deze opzettelijk geknikt wordt kunnen de carbonvezels breken, waardoor de riem onbruikbaar wordt.

Riemaandrijving: vraag en antwoord

  • Een Gates belt of riemaandrijving is een riem gemaakt van één stuk sterke koolstofvezel (carbon) en polyurethaan. De riemaandrijving werkt met tandwielen en tandvormen die precies op elkaar aansluiten.

  • Een riemaandrijving gaat twee tot drie keer zo lang mee dan een normale fietsketting. De belt drive is makkelijk te onderhouden en blijft optimaal presteren bij modder of sneeuw.

  • Hoewel dit bijna niet voorkomt, kan het zo zijn dat een riem in zijn geheel breekt of scheurt. Je zult dan een compleet nieuwe riem moeten aanschaffen bij een van onze dealers.