vrijdag 23 april 2021

Fietsen naar het werk? Natuurlijk!

Fietsen naar het werk? Natuurlijk!

Het reizen van en naar werk is vaak een tijdrovende en stressvolle job op zich. En hoewel je voor lange stukken misschien de drukke treinen of volle snelwegen niet kunt vermijden, zijn er voor de kortere ritten goede alternatieven. Denk aan de bromfiets, racefiets of onze favoriet: de elektrische fiets. Tot ritten van 30 kilometer is de e-bike namelijk het ideale vervoersmiddel. Het is niet alleen goedkoop, vlug en goed voor de gezondheid; maar is ook nog eens goed voor de planeet!

Reistijden

De gemiddelde reisafstand voor woon-werkverkeer is in Nederland ongeveer 20 kilometer. Grote kans is dat je met de e-bike naar het werk kan dus! Wat houdt dat echter in voor je reistijd? Als we een gemiddelde snelheid van 25 km/u nemen, komen we uit op de onderstaande tijden. Natuurlijk hebben drukte, weersomstandigheid en de mate van trapondersteuning een invloed op de reistijd en actieradius van een e-bike, maar dit geeft een indicatie van hoe lang je onderweg zult zijn.

Indicatie reistijden
5 km: 10 - 15 minuten
10 km: 20 - 30 minuten
20 km: 40 - 60 minuten
30 km: 60 - 90 minuten

Fietsen naar het werk is gezond! Maar waarom?

De auto en het OV zijn vaak net wat sneller. Toch zijn er veel argumenten te noemen waarom de elektrische fiets een perfect alternatief is voor de korte ritten — zeker op een zonnige dag. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) onderscheid een aantal maatschappelijke effecten van fietsgebruik t.o.v. de auto of het openbaar vervoer.

Door de Gezondheidsraad wordt geadviseerd om minimaal 150 minuten per week matig intensieve inspanning te verrichten . Als je je e-bike veel gebruikt zit je hier binnen no-time aan. Eén derde van de Nederlanders beweegt bijvoorbeeld al voldoende door regelmatig te fietsen of lopen . Onderzoek stelt zelfs dat regelmatig fietsen vergelijkbaar is met één tot twee keer per week naar de sportschool gaan of gaat zover als dat dagelijks fietsen het risico op voortijdig overlijden kan laten afnemen met 40%.

Het rapport van het KiM haalt daarnaast vier onderzoeken aan die stellen dat mensen die wandelend of fietsend naar het werk gaan vaker tevreden zijn, minder gestrest zijn en meer vrijheid beleven; goed voor je mentale gezondheid en het ‘subjectief welbevinden’. Ook zij zien dus de voordelen van frisse lucht, beweging, en de natuur om je heen.

Fietsen naar het werk is goed voor de planeet

Het gebruik van de auto is vervuilend en de fiets is dé oplossing daarvoor. Op jaarbasis worden er in Nederland 3,6 miljard autoritten gemaakt die korter zijn dan 7,5 kilometer — dat kan veel beter. Als al deze autoritten met de fiets zouden worden gemaakt besparen we bijna 1% van alle uitstoot in Nederland. Dat klinkt niet als veel, maar is een significant aandeel als je bedenkt dat voor deze ritten goede alternatieven zijn.

Ook is Nederland dichtbevolkt en is ruimte hier een spaarzaam goed. Woon-werkverkeer op korte en middellange afstanden veroorzaakt veel files rond steden en invalswegen. Als iedereen voor de deze ritten de e-bike zou pakken zouden files op bepaalde stukken aanzienlijk afnemen. Zelfs geparkeerd neemt een fiets tien keer zo weinig ruimte in als een auto. Meer fietsen betekent dus meer ruimte voor mensen en natuur.

Is een e-bike gezonder dan een normale fiets?

Nu we je hopelijk overtuigd hebben van de voordelen van fietsen als dagelijks vervoersmiddel moeten we het hebben over het verschil tussen de gewone fiets en de e-bike. De e-bike is in trek en de populariteit groeit sterk. Ongeveer 18% van de fietsverplaatsingen en 26% van de fietsafstand wordt al gedaan op een elektrische fiets — shocking! Maar dat is wat ons betreft nog niet genoeg.

Fietsen is namelijk gezond, maar e-biken is nog gezonder. Dit is omdat de e-bike er doorgaans voor zorgt dat je sneller de fiets pakt en langere stukken fietst, waardoor de gemiddelde fysieke activiteit per week hoger ligt dan op een traditionele fiets. Deze hogere inspanning wordt vervolgens ook gelijkmatiger verdeeld, met alle bijkomende gezondheidsvoordelen.

E-bike van de zaak

Helemaal lekker is het natuurlijk als de aanschaf van een e-bike vergoed kan worden — en dit kan met het Nationaal Fietsplan. Door dit plan kunnen werkgevers en ondernemers gebruik maken van de regeling fiets van de zaak en het zo mogelijk maken om een nieuwe elektrische fiets aan te schaffen tegen 7% bijtelling. Met een inkomen van €35.000 per jaar betaal je bijvoorbeeld als werknemer zo’n €5,- belasting extra per maand . De werkgever kan er zelfs voor kiezen om deze bijtelling te vergoeden (bijvoorbeeld via een WKR regeling), en de e-bike mag onbeperkt gebruikt worden buiten werktijden. Win-win voor iedereen!

Topmodellen voor forenzen

De beste e-bikes voor woon-werkverkeer hebben een accu die lang meegaat, zijn goed in elke weersomstandigheid en zien er stijlvol en professioneel uit. Ben je op zoek naar de ervaren professional onder de e-bikes? Dan is de Keola 727TM N8 de perfecte allrounder. Schijfremmen, een flinke accu, acht versnellingen en misschien wel de meest stoere look in ons assortiment.