maandag 4 januari 2021

Handige tips voor elektrisch fietsen in de winter

Handige tips voor elektrisch fietsen in de winter

Het is winter: vallende sneeuwvlokken, lichten in de nacht en de warmte van gezelligheid. En natuurlijk wil jij ook in de winter gewoon met je e-bike op pad. Daarom geven we je een aantal tips voor hoe je kou en gladheid te lijf gaat. Alles zodat je comfortabel en veilig mogelijk door de winter fietst.

E-bike accu in de winter

Accu’s werken minder goed in koude temperaturen, zowel tijdens als na het fietsen. Houd er dus rekening mee dat de actieradius van een e-bike iets afneemt als het kouder wordt. Ook is het belangrijk om de accu na het fietsen mee te nemen naar binnen. Als het koud is verliest de accu snel enige capaciteit. Door de accu op kamertemperatuur te leggen voorkom je eerder een diepteontlading. Als de accu onder een bepaald bodemniveau komt dan treedt diepteontlading op en dit gaat sneller bij koude temperaturen.

Ten slotte is het slim om jouw accu eerst op kamertemperatuur te laten komen voordat je deze aan de oplader legt. Zo laadt jouw accu niet alleen sneller op, maar zal de levensduur van de accu ook toenemen!

Vijf tips voor veilig e-biken in de bij gladheid

Gladheid is de grootste vijand van elk wegvoertuig. Als de banden geen grip kunnen krijgen op het oppervlak kan de band ineens een andere richting op sturen. Zeker met de relatief dunne banden van een fiets is het goed om waakzaam te zijn op gladheid. We geven je daarom vijf goede tips voor veilig fietsen bij gladheid.

1. Voorzichtigheid

Rem langzaam af en rijd voorzichtig door de bochten. Kies daarnaast altijd voor de meest voorzichtige aanpak als het gaat om fietsen bij gladheid — voorkomen is beter dan genezen. Soms is het gewoon verstandig om stukken te lopen, maar let ook dan op de gladheid. Ten slotte vergeten mensen nog wel eens op te letten bij het op- en afstappen. Zorg dat je dit met beleid doet op een ondergrond met grip.

2. Fietsbanden met grip

Om meer grip te krijgen is het aan te raden om een lagere bandenspanning te gebruiken. Dit zorgt voor een breder oppervlak, meer grip en meer controle. Omdat je toch op een e-bike zit hoef je je natuurlijk niet veel zorgen te maken over het zwaardere trappen. Let er op dat het profiel van de banden niet versleten is — een versleten profiel maakt de band glibberig.

3. Geen onverwachte stuurbewegingen

De meeste glijpartijen zijn het gevolg van onverwachte stuurbewegingen. Je remweg is bij gladheid veel langer en je hebt simpelweg minder controle over de fiets. Houd rekening met drukke plekken en weggebruikers die zomaar kunnen opduiken. Vermijd geulen, randen, takken en eigenlijk alles dat onverwachte stuurbewegingen kan veroorzaken. Mocht je toch verrast worden door een onverwachte glijpartij? Laat jouw dealer dan de accu controleren op eventuele schade.

4. Zelf blijven trappen

Het is goed om niet de maximale ondersteuning van de e-bike te gebruiken. Door zelf te blijven trappen blijft de fiets stabieler en heb je meer controle over het rijgedrag. Als je rijdt op een e-bike met voorwielmotor is het goed om extra op te letten! Doordat een voorwielmotor een licht trekkend effect geeft, kan de e-bike slippen op gladde ondergronden.

5. Dragen van een helm

Het dragen van een helm tijdens het fietsen is nooit een slecht idee. Bij gladheid is een helm zelfs zeer sterk aan te raden. Er zijn bijna oneindig veel goede helmen om uit te kiezen en elke helm moet voldoen aan bepaalde veiligheidseisen. De perfecte vinden is vooral een kwestie van smaak. Onze Keola dealers helpen je graag met het vinden van jouw nieuwe helm.