vrijdag 19 maart 2021

Een fiets van de zaak: het nieuwe fietsplan

Een fiets van de zaak: het nieuwe fietsplan

Hoe werkt het nieuwe fietsplan?

De Nederlandse overheid ziet al jaren dat fietsen naar werk en het aanbieden van goede fietsvoorzieningen ontzettend belangrijk is. Zo worden bedrijven gestimuleerd mee te doen met de fietsmissie ‘kies de fiets’: een inspanning om minimaal 10% van het personeel op de fiets te krijgen.

Om dit voor werkgevers en werknemers makkelijker te maken is het ‘Nationale Fietsplan’ omgezet naar grofweg drie verschillende mogelijkheden: een fietsplan WKR, het leasen van een fiets van de zaak en de fietskilometervergoeding. Voor alle plannen zijn fietsen en e-bikes gelijk.

Optie 1: Fietsplan via werkkostenregeling (WKR)

De WKR is één regeling voor alle extra’s die werkgevers hun personeel willen bieden. Zo kunnen zij op een fiscaal aantrekkelijke manier allerlei zaken deels vergoeden: van een fiets en fietsverzekering tot een computer, opleiding, fitnessabonnement, kerstpakket of weekendje weg.

Een werkgever mag met deze regeling tot 1,7% van het totale brutoloon vergoeden zonder belasting — dit wordt de ‘vrije ruimte’ genoemd. De aanschaf van een e-bike kan zo vergoed worden door de werkgever en hoeft er minder brutoloon te worden uitgekeerd. Als werknemer kan je hiervoor ook overuren of een bonus inzetten. Buiten de enorme voordelen van fietsen naar werk, levert het voor beide partijen dus een leuk belastingvoordeel op.

Optie 2: Fiets van de zaak leasen

Op 1 januari 2020 is een vernieuwde fietsregeling ingegaan om alles nog makkelijker en overzichtelijker te maken. Deze fietsregeling stelt werkgevers en ondernemers in staat om, vergelijkbaar met het leasen van een auto, een fiets of e-bike te leasen tegen 7% bijtelling. De e-bike mag hiervoor onbeperkt privé gebruikt worden, maar blijft eigendom van de werkgever. Wel kan de e-bike aan het einde van de leasetermijn voor 20% van de aanschafwaarde overgenomen worden van de werkgever.

Het kan zijn dat er door het leasen van een fiets of e-bike geen reiskosten meer vergoed worden — hier kunnen afspraken over gemaakt worden.

Optie 3: Fietskilometervergoeding

Binnen de fietskilometervergoeding zijn zakelijke reiskosten, net als voor autorijden naar werk, gericht vrijgesteld tot €0,19 per kilometer. Dit betekent dat er geen belasting over betaald hoeft te worden en de kilometervergoeding niet afgaat van de vrije ruimte in de WKR. Als er meer vergoed wordt dan €0,19 per kilometer wordt dit gezien als loon en moet er belasting betaald worden.

Deze kilometervergoeding kan ook gebruikt worden om een fiets van te kopen via de WKR, te voorzien in een eigen bijdrage voor leasen of voor het aflossen van een renteloze lening. De medewerker lost in het geval van een renteloze lening iedere maand een deel van de fiets of e-bike af door de kilometervergoeding niet te laten uitbetalen. De fietskilometervergoeding mag helaas niet tegelijk gebruikt worden met een fiets van de zaak omdat dat dubbel belastingvoordeel zou opleveren.

De voordelen van een fietsplan

De voordelen van fietsen zelf zijn duidelijk: dagelijkse beweging, files vermijden, geen CO2-uitstoot, frisse lucht en genieten van buitenzijn. Sommige fietsplannen leveren zelfs een leuk belastingvoordeel op voor beide partijen en/of een voordelige manier om er een aan te schaffen. Het maakt de werkgever aantrekkelijk en het kan bijvoorbeeld een slimme manier zijn om de parkeerdruk tegen te gaan.

Als klap op de vuurpijl zijn gezonde en blije medewerkers meer betrokken, meer gemotiveerd, productiever en leveren beter werk af. In dit artikel noemen we zelfs zeven redenen waarom e-biken gezond is.

Hoe kan ik gebruik maken van het nieuwe fietsplan?

Wij hopen dat dit artikel je op weg heeft geholpen in het vinden van het perfecte fietsplan voor jou en het bedrijf waarvoor je werkt. Het aanbieden van een fietsplan is écht een win-win situatie en we raden het dan ook iedere werkgever aan.

Let op: het is altijd belangrijk om de regelingen goed door te nemen en te letten op de kleine lettertjes. Laat je goed informeren over fietsplannen via bijvoorbeeld de NFP Groep of bekijk een van de handige pagina’s van de overheid zoals de fietsscan.