maandag 15 februari 2021

Is e-biken gezonder dan normaal fietsen?

Is e-biken gezonder dan normaal fietsen?

We weten allemaal maar al te goed dat fietsen gezond is. Niet alleen voor de conditie en spieropbouw, maar ook voor de mentale gesteldheid. Toch krijgen we vaak de vraag: vallen de gezondheidsvoordelen weg als ik een e-bike aanschaf? Ons antwoord: absoluut niet! In tegenstelling tot wat velen denken, zijn we er bij Keola van overtuigd dat een e-bike op lange termijn gezonder is dan een gewone fiets. En dat zeggen we niet zomaar. 

Onderzoek naar de fysieke inspanning op een e-bike

In 2019 is er breed onderzoek gedaan naar de lichamelijke activiteit van gebruikers van een e-bike t.o.v. gebruikers van een gewone fiets en mensen die niet fietsen. De belangrijkste bevinding van het onderzoek is dat gebruikers van een e-bike gemiddeld meer energie per week verbruiken dan gebruikers van een gewone fiets en niet-fietsers.

Dit energieverbruik wordt uitgedrukt in ‘Metabolic Equivalent Task (MET) minutes per week’. Het aantal METs per activiteit is hoeveel inspanning je tijdens die inspanning meer levert dan stilzitten. Een activiteit van 3 METs per minuut betekent dat het elke minuut drie keer zoveel inspanning kost dan stilzitten.

Mensen pakken sneller de e-bike dan een normale stadsfiets

De 10.000 respondenten uit het onderzoek laten zien dat het gemiddeld aantal METs per minuut per week voor gebruikers van een traditionele fiets op 4.085 ligt, waar dit aantal voor e-bikers op 4.463(!) ligt. Dit wil zeggen dat e-bikers gemiddeld meer fysieke activiteit leveren dan gebruikers van traditionele fietsen. Iets wat we bij Keola natuurlijk graag horen en van de daken schreeuwen!

Per minuut lever je op een e-bike natuurlijk minder inspanning dan op een gewone fiets. Dus als je dezelfde stukken fietst dan zal de inspanning voor de gewone fiets hoger liggen. Echter laat het onderzoek zien dat mensen die doorgaans de auto of het openbaar vervoer gebruiken eerder op de e-bike stappen dan op de gewone fiets. Dit zorgt voor een grote toename in het gemiddelde.

E-bikers fietsen langere afstanden dan 'normale' fietsers

Ten tweede fietsen e-bikers langere stukken. Waar gebruikers van normale fietsen vaak stukken van rond de 4 - 5km fietsen, gaan de meeste e-bikers zover als 8 - 9km — bijna het dubbele! Dit zorgt voor een hoger gemiddelde aan METs per week, maar ook voor een meer geleidelijke verspreiding van de fysieke inspanning, wat voordelig is op de lange termijn. Het onderzoek, gesponsord door de Europese Commissie, sluit dan ook af met de conclusie dat e-bikes een duurzame en gezonde optie zijn voor transport en dat het raadzaam is deze gezondheidsoverwegingen mee te nemen in het subsidiëren en promoten van elektrisch fietsen. En zo zijn wetenschappers, politici en wij van Keola het helemaal eens: e-biken heeft de toekomst!

Is e-biken dan echt gezonder dan normaal fietsen?

Fietsen is gezond, maar e-biken is nog gezonder! De e-bike zorgt ervoor dat je sneller de fiets pakt en langere stukken fietst, waardoor de gemiddelde fysieke activiteit per week hoger ligt dan op een traditionele fiets. En niet alleen dat. Deze hogere inspanning wordt ook nog gelijkmatiger verdeeld wat vele gezondheidsvoordelen heeft en zorgt voor meer structurele fysieke activiteit. Fit door fietsen!