maandag 18 juli 2022

Zo vervoer je je e-bike met de auto, trein of vliegtuig!

Zo vervoer je je e-bike met de auto, trein of vliegtuig!

Heb je altijd al het plan gehad om op fietsvakantie te gaan? Dan snappen wij je helemaal. Er is namelijk niets zo mooi als de vrijheid van fietsen op vakantie. En of dat nu is met de e-bike of met een normale fiets, het is een ervaring die je niet snel zult vergeten!

Alleen al in Europa zijn er zoveel prachtige plaatsen en regio’s om te verkennen. En hoe beter dan met de e-bike? Met de e-bike leg je namelijk net zoveel afstand af als op een racefiets; met het gemak van de auto. Ook kom je makkelijk op plekken die je anders niet bereikt. Je kan stoppen waar je wilt, verschillende dorpjes inschieten en je hebt energie over om een stuk te wandelen waar nodig! De nomaden van de 21e eeuw kiezen een e-bike.

In deze eerste reeks van drie reisartikelen, geven we je graag antwoord op alle vragen rondom een e-bike vakantie. Met als eerste vraag: hoe vervoer je de e-bike? Lees mee en alvast een fijne vakantie!

Elektrische fiets vervoeren met de auto

Voor een fietsvakantie is het belangrijkste: jezelf en de fiets op de plaats van bestemming krijgen. Hiervoor is het goed om op een aantal zaken te letten. Ga je met de auto? Wees er dan van bewust dat een e-bike doorgaans een stuk zwaarder is dan een gewone fiets. Dit maakt een fietsendrager op het dak een onaantrekkelijke optie omdat er al snel 25 tot 30 kilo boven het hoofd getild moet worden. Ook moet erop gelet worden dat zowel de fietsendrager als de trekhaak het gewicht aankunnen.

De meeste fietsdragers hebben een maximale belasting van ongeveer 40 kilo, wat met één e-bike en één gewone fiets meestal wel gehaald wordt. Trekhaken van kleine auto’s kunnen vaak ongeveer 50 kilo aan en voor grotere auto’s is dit 75 kilo — hier moet dus ook het gewicht van de fietsdrager zelf bij opgeteld worden! Er zijn speciale e-bike fietsendragers te koop meer gewicht aankunnen en ruimte bieden voor bredere fietsen. Zeker als er meer dan één e-bike mee op reis gaat, raden wij dit van harte aan.

Let er ten slotte op dat losse en meer kwetsbare onderdelen als de accu en de display veilig in de auto liggen. In Europa geldt er geen andere wetgeving voor het vervoeren van e-bikes t.o.v. het vervoeren van een gewone stadsfiets.

Elektrische fiets meenemen in de trein

De trein is een geweldige manier om te reizen binnen Europa en een goed alternatief voor de rompslomp van het vervoeren van een e-bike per vliegtuig. Het vervoeren van je e-bike is vrijwel altijd mogelijk, maar zorg dat je de voorwaarden van elke treinmaatschappij goed doorneemt voordat je vertrekt. Het is ook hier aan te raden om deze uitgeprint mee te nemen. Zorg ervoor dat de e-bike op slot staat en je de losse onderdelen bij je houdt in een aparte tas of koffer. De combinatie van openbaar vervoer en e-biken kunnen wij niet genoeg aanraden! Op geen andere manier zie je meer van een land of regio. Daarnaast is het ook nog eens de meest milieuvriendelijke manier van reizen.

Elektrische fiets mee in vliegtuig

Het vervoeren van je e-bike per vliegtuig kan een gedoe zijn en wij raden dan ook aan om andere opties te overwegen! Maar mocht je toch je e-bike willen meenemen in het vliegtuig, dan hebben wij een aantal goede tips.

Ten eerste de kosten. Vrijwel elke vliegtuigmaatschappij biedt de optie om fietsen mee te nemen, maar de kosten hiervan kunnen sterk verschillen. Laat je dus goed informeren over de totale kosten van het vervoeren van je e-bike. Een overzicht van de kosten en regels per maatschappij vind je hier.

Het volgende zeer belangrijke punt is de accu. Het vervoeren van accu’s van meer dan 100 Wh is vanwege internationale wetgeving verboden, wat geldt voor eigenlijk elke moderne e-bike. Wil je dus je e-bike vervoeren met het vliegtuig, is het nodig om de accu vooraf te versturen. Gelukkig bieden veel pakketdiensten en fietsverhuurders deze opties. Zorg in ieder geval dat je op tijd begint met voorbereiden.

Fiets meenemen in vliegtuig - handige tips

Ook zijn er verschillende manieren van verpakken en iedere luchtvaartmaatschappij heeft hiervoor weer andere eisen. De meest gebruikelijke vormen zijn een fietsdoos of fietskoffer. Een aantal tips voor het verpakken van je elektrische fiets:

  • Voorzie je e-bike en losse componenten zoals de accu van een label met naam, telefoonnummer en vluchtnummer.
  • Zorg dat er genoeg lucht in de banden blijft zitten zodat er niet tegen de velg gestoten wordt bij turbulentie of tijdens het vervoeren.
  • Laat het slot openstaan om te voorkomen dat de spaken beschadigen.
  • Zorg voor een speciale fietshoes of stevige doos om schade te voorkomen
  • Ontkoppel zo mogelijk de pedalen om ruimte te besparen