De juiste fietshouding

De juiste fietshouding is essentieel voor een heerlijke rijervaring en het voorkomen van fysieke ongemakken. Om deze rijhouding te vinden onderscheidt Keola een drietal variabele elementen om rekening mee te houden: framemaat, zadelpositie en stuurbreedte.

Framemaat e-bike

De framemaat van een e-bike wordt uitgedrukt in de afstand (cm) van de trapas tot het punt waar de zadelpen uit het frame komt. Het is belangrijk deze framemaat precies aan te passen aan je lichaamsvorm om een perfecte trapbeweging te maken en comfortabel te zitten. Zo fiets je efficiënt en voorkom je ongemakken. Het beste is om dit te laten doen door een officiële Keola dealer. Deze heeft ruime ervaring met bike fitting en heeft precisie-tools om je perfecte houding te vinden.

Framehogte elektrische fiets

Lichaamslengte Framemaat
150 – 165 cm 46
155 – 170 cm 49
160 – 180 cm 51/53
170 – 190 cm 56/57
185 – 195 cm 61
190 – 210 cm 65

Framemaat e-bike meten

Als je de framemaat van je elektrische fiets zelf wilt meten kan dat natuurlijk ook. Er zijn drie manieren om dit te doen. De hoogte van het kruis is hiervoor het meest precieze uitgangspunt. Om deze exact te meten trek je je schoenen uit, ga je rechtop tegen de muur staan, plaats je de benen ong. 20cm uit elkaar en meet je de hoogte tot het kruis. De hoogte (cm) vermenigvuldig je met 0,67 en de uitkomst geeft een goede indicatie van de juiste framemaat. Let op: bij lage instapframes gelden net iets andere normen omdat de bovenbuislengtes variëren.

Kruishoogte opmeten

De tweede manier gebruikt je lichaamslengte als uitgangspunt. Dit geeft een prima indicatie van de juiste framemaat of framehoogte. Neem simpelweg je lichaamslengte en vind in de tabel de bijpassende maat. Keola biedt de keuze uit een elektrische fiets met framemaat 46 tot en met een framemaat 65.

De derde manier om je framemaat te meten doe je door op een stoel te zitten. Houd hierbij je voeten ongeveer 20 centimeter van elkaar en zorg dat je knieën gebogen zijn in een hoek van 90 graden. Laat nu de lengte vanaf je schoenen tot je knie meten. Kijk hierbij altijd naar het aantal centimeters dat het dichtste bij je framemaat in de buurt komt. Meet je een lengte van 49 centimeter, dan is een framemaat van 48 geschikter dan een framemaat van 51.

Zadelhoogte e-bike

Naast de juiste framemaat is ook een passend zadel essentieel. Een ideale zadelpositie bestaat uit de goede zadelhoogte, een passende zadelbreedte en de juiste ‘terugstand’ van het zadel. Een hele wetenschap op zich! Voor het juiste advies over de zadel van je elektrische fiets of het testen van alle zadels ga je langs bij een van de Keola dealers.

Zadelhoogte elektrische fiets

Zadelpositie elektrische fiets

 

  1. Voor de breedte van het zadel bestaat een simpele vuistregel: hoe rechter je wil zitten, hoe breder het zadel kan zijn. Andersom zal een smaller zadel je helpen bij het vinden van een sportieve fietshouding.
  2. De terugstand van het zadel is hoever het zadel naar voor of achter op de zadelpen zit. Om de juiste terugstand te vinden wijs je het pedaal naar voren, leg je de bal van je voet op de pedaalas en plaats je het zadel op een positie waar je het gevoel hebt stabiel te zitten.
  3. Voor de hoogte van het zadel is het belangrijk dat je benen bij het laagste punt in het trappen nog net gebogen zijn. Dit is de meest efficiënte manier van trappen.

 

Stuurbreedte e-bike

De stuurbreedte van je elektrische fiets is iets wat vaak vergeten wordt. Over het algemeen wordt een stuur met een maximale breedte geleverd, maar deze is smaller te maken door er aan beide kanten een gedeelte af te snijden. Om de juiste stuurbreedte te vinden ga je in je ideale rijhouding zitten en trek je een rechte lijn van de buitenkant van je schouders naar de stuurgrepen. Vervolgens leg je de binnenkant van je handen op deze lijn om de perfecte stuurbreedte te vinden. Je polsen en schouders moeten nu ontspannen aanvoelen tijdens het fietsen.

Stuurbreedte elketrische fiets

Een goede fietshouding

Over het algemeen is de meest efficiënte rijhouding ook de meest comfortabele rijhouding. Het is het écht waard om hier aandacht aan te besteden. Wij raden daarom ook aan om altijd naar een van uw vaste Keola dealers te gaan voor advies. Zij hebben de deskundigheid in huis om de fiets af te stellen op uw persoonlijke voorkeur.

Het is gebruikelijk dat je een iets andere houding aanneemt op een elektrische fiets - men wil graag iets rechter zitten dan op een normale fiets. Dit zorgt er echter ook voor dat er meer druk op het zadel komt. Keola adviseert daarom om zoveel mogelijk een fietspositie aan te nemen. Een goede fietshouding voorkomt problemen als rugklachten, zorgt voor ontspanning in het hele lichaam en geeft de beste rijervaring. Om de juiste fietspositie te vinden volg je de volgende stappen:

 

  1. Kies de juiste framemaat
  2. Stel je zadelhoogte en zadelpositie in
  3. Laat het stuur op maat maken
  4. Maak een testrit met de gewenste elektrische ondersteuning
  5. Probeer tijdens het trappen het stuur licht los te laten om de balans van de rijhouding te voelen
  6. Herhaal dit ook eens met tegenwind
  7. Als de zadelhoogte of zadelpositie niet helemaal comfortabel voelen: pas aan

 

Fietshouding elektrische fiets