Alles over Bafang

Wat doet Bafang?

Bafang is de grootste fabrikant van naafmotoren voor e-bikes wereldwijd. Het hoofdkantoor is gevestigd in China, maar ook in Nederland, Duitsland en Polen heeft Bafang vestigingen. Bafang is begonnen als fabrikant van scootermotoren en is sinds 2014 actief in Europa. De fabrikant produceert naast motoren ook displays, batterijen en sensoren voor e-bikes. Ook levert het bedrijf veel verschillende losse componenten voor andere merken. Hoewel Bafang minder bekend is dan bijvoorbeeld Bosch, maakt het de laatste jaren een ontzettende groei mee. De fabrikant van e-bike motoren staat daarom ook bekend als een innovatief bedrijf met het oog op kwaliteit.

Bafang middenmotor en voorwielmotor

Bafang heeft een uitgebreide selectie van middenmotoren en voorwielmotoren. Waar je bij een voorwielmotor vooral het gevoel hebt vooruit getrokken te worden, voelt een middenmotor natuurlijker aan. Een middenmotor stemt de ondersteuning daarnaast af op de geleverde trapkracht. Een voorwielmotor kijkt alleen naar de rotatie van de pedalen. Lees meer over het verschil tussen een middenmotor en voorwielmotor op onze website.

Bafang middenmotor: M400

Keola e-bikes met middenmotor zijn uitgerust met een M400 middenmotor van Bafang. Deze motor wordt omschreven door Bafang als licht in gewicht, krachtig en zeer duurzaam. De motor heeft een vermogen van 250 W en een trekkracht van 80 Nm. Het totale gewicht van de motor is 3,9 kg, waardoor deze goed geschikt zijn voor moderne e-bikes.

Bafang voorwielmotor

Met een gemiddeld gewicht van 2,5 kg zijn de voorwielmotoren van Bafang lichter in gewicht dan de middenmotoren. Combineer dit met een gunstige prijs-kwaliteit verhouding en je snapt direct waarom de voorwielmotor nog steeds geliefd is bij een groot publiek. Bafang voorwielmotoren hebben een vermogen van 250 W en een trekkracht van 40 Nm.

Wat is het verschil tussen Bafang en Bosch?

Bosch vs Bafang: naamsbekendheid

Bosch is misschien wel de meest bekende motorfabrikant voor e-bikes. De Duitse fabrikant staat al jarenlang bekend om haar betrouwbaarheid en hoge kwaliteit motoren. Daarnaast specialiseert het zich niet alleen in e-bike motoren, maar is bijvoorbeeld ook actief in gereedschap en witgoed. Hierdoor is het merk bekend bij een breed publiek en heeft het een goed imago opgebouwd. Bafang heeft daarentegen minder naamsbekendheid en is een relatief nieuwe naam in Europa.

De sterkste motor voor je elektrische fiets

Zowel Bosch als Bafang leveren e-bike motoren van hoge kwaliteit en zijn constant op zoek naar verbeteringen om hun aandrijvingssystemen beter te maken. Er is dan ook niet een direct kwaliteitsverschil in beide merken te vinden.

Toch is er een duidelijk verschil wanneer we kijken naar de motorprestaties van beide merken. Vergeleken met Bosch, hebben de e-bike motoren van Bafang een hogere koppel. Deze koppel, of trekkracht, wordt uitgedrukt in Newtonmeter (Nm) en geeft aan hoe krachtig de motor is. Om een vergelijking te maken: de Bafang M400 middenmotor heeft een maximale koppel van 80 Nm en de Bosch Active Line een koppel van 40 Nm.

Een krachtige motor is fijn, omdat je hiermee sneller kunt optrekken vanuit stilstand. Dankzij de extra power wordt ook het fietsen in een bergachtig landschap makkelijker gemaakt. Een nadeel van een krachtigere motor is het energieverbruik. Doordat de motor namelijk meer kracht verbruikt zal het ook meer energie vragen van je accu.

Displays en ondersteuningsstanden

Een laatste verschil tussen Bosch en Bafang is de weergave van het display. Hoewel dit niet direct impact heeft op de motorprestatie zelf, is het wel een aanvulling op de rijervaring. Zowel Bafang als

Bosch displays weergeven de snelheid, het ondersteuningsniveau, laadniveau van de accu en het totaal gereden kilometers.

Displays van Bosch hebben in totaal vier verschillende ondersteuning niveaus, namelijk: eco, tour, sport en turbo. Bij ieder van deze vier stappen verhoog of verlaag je de ondersteuning van de motor. Bij Bafang werkt dit iets anders. Omdat Bafang de motor en het display los aanbiedt is er namelijk meer vrijheid bij het instellen van het display. Deze heeft standaard vijf ondersteuningsniveaus, maar kan bij sommige modellen aangepast worden naar zeven standen.

Bafang motoren: vraag en antwoord

  • Het grootste voordeel van Bafang motoren is de krachtige koppel van maximaal 80 Nm. Hiermee trek je snel op vanuit stilstand en heb je genoeg vermogen om te fietsen met harde tegenwind. Ook bij fietstochten in heuvelachtig gebied is een hoge koppel goed geschikt.

  • De Keola 727M en 727TM zijn beide uitgerust met een krachtige Bafang M400 middenmotor.

  • Zowel Bosch als Bafang leveren kwalitatief hoogwaardige motoren. Het verschil zit hem vooral in de kracht die de motoren kunnen leveren. Waar middenmotoren van Bafang een maximale koppel van 80 Nm bezitten, heeft de krachtigste motor van Bosch (Active Line +) een koppel van 50 Nm. Een hoge koppel is vooral handig bij harde tegenwind of heuvelachtige gebieden.