Hoe kun je de levensduur van je accu verbeteren?

Na de vraag hoeveel kilometer je kunt fietsen met een volle accu, is de meest gestelde vraag die wij ontvangen: hoe lang gaat de accu van mijn elektrische fiets mee? Om je het korte antwoord te geven: ongeveer vijf jaar. Wel kun je er voor zorgen dat de accu van jouw e-bike een stuk langer mee gaat. Aan het eind van dit artikel weet jij hoe lang een accu meegaat, hoe je je accu goed kunt onderhouden op welke manier je de levensduur kunt verlengen!

Hoe lang gaat een accu mee?

Net als mensen hebben ook onze accu’s er last van: slijtage. Dit betekent dat de capaciteit van jouw fietsaccu langzaam maar gestaag afneemt ongeacht hoe goed je ervoor zorgt. Daarbij komt kijken dat de accu na iedere laadcyclus wat veroudert en aan capaciteit verliest. Het langzaam leeglopen (ontlading) en opladen van de accu zorgt namelijk voor een versnelling in het verouderingsproces. Al met al gaat een Li-ion accu van Keola ongeveer 500 laadcycli mee. Dit betekent dat je de batterij 500 keer van 0% naar 100% kunt opladen wat neerkomt op zo’n vijf jaar normaal gebruik.

Gelukkig is er ook goed nieuws: je kunt de accu van je e-bike namelijk verlengen door er goed voor te zorgen! Dit kun je op verschillende manieren doen. Het belangrijkste is dat je accu altijd voldoende is opgeladen en dat je de batterij op de juiste manier bewaart. Maar ook tijdens het fietsen kun je je accu zo min mogelijk belasten. We leggen het graag aan je uit.

Accu e-bike opladen

Gebruik de originele oplader

Een inkoppertje: lees eerst de gebruiksaanwijzing. Onze e-bikes worden namelijk altijd uitgeleverd met een compacte handleiding. Hierin staat precies omschreven hoe je het beste met je accu kunt omgaan en op welke manier je deze dient op te laden. Gebruik ook altijd de meegeleverde oplader van Keola. Deze is voorzien van een geïntegreerde zekering en is beveiligd tegen overladen. Wanneer je een oplader van een ander merk gebruikt heb je kans dat de accu beschadigt.

Opladen na iedere rit

Omdat onze Li-Ion batterijen geen last hebben van het zogenaamde ‘geheugeneffect’, kun je de accu op ieder moment opladen, zonder dat dit ten koste gaat van de levensduur. Ons advies is dan ook om je accu na iedere fietsrit op te laden. Zo zorg je ervoor dat de accu iedere rit volledig kan benutten en voorkom je dat je accu stiekem leegloopt.

levensduur accu

Tijdens het fietsen

Wil je een zo groot mogelijke actieradius en zo lang mogelijk genieten van de accu? Dan kun je een aantal dingen doen tijdens het fietsen.

Bandenspanning

Zorg ervoor dat je bandenspanning op orde is. Een te lage bandenspanning betekent namelijk een hogere rolweerstand en een accu die sneller leeg raakt. Wij adviseren om je banden op te pompen tot ongeveer 4,5 bar.

De juiste versnelling

Hoe hoger de ondersteuning en zwaarder de versnelling, hoe meer energie dit vraagt van de accu. Daarom is het belangrijk om je versnelling aan te passen op je rijgedrag. Zie het als het schakelen tijdens het autorijden. De ideale trapfrequentie tijdens het fietsen ligt rond de 50 omwentelingen per minuut. Dit betekent dat jouw trappers per minuut 50 keer een rondje maken.

Wegrijden vanuit stilstand

Zorg er in ieder geval voor dat wanneer je stilstaat, je in een lichte versnelling wegtrapt en je ondersteuningsniveau even op niveau één zet. Wegfietsen vanuit stilstand vraagt namelijk veel energie van de motor. Door zelf wat meer werk te verrichten belast je het systeem minder. Hierdoor vergroot je de actieradius en kun je uiteindelijk meer kilometers afleggen.

Zorg voor de juiste opslag

Omdat de accu van je e-bike langzaam leegloopt (zelfontlading), is het belangrijk dat deze op de juiste manier bewaard wordt. Doe je dit niet, dan kan diepontlading optreden. Dit betekent dat de accu in een slaapstand terecht komt en onherstelbaar beschadigt.

Om deze vervelende toestand te voorkomen kun je een aantal dingen doen:

  1. Ga je je e-bike accu voor twee maanden of langer niet gebruiken? Laad je accu dan op tussen de 60% en 80% en doe dit iedere twee maanden opnieuw.

  2. Zorg verder ook voor een goed geïsoleerde omgeving met de juiste opslagtemperatuur: tussen de 20° en 25° Celsius.

Mijn accu is ineens leeg – wat nu?

Het kan voorkomen dat jouw accu sneller leegloopt dan verwacht. Door de natuurlijke veroudering van de batterijcellen zul je steeds minder kilometers kunnen afleggen met een volle accu. Ook koude temperaturen zorgen ervoor dat de actieradius afneemt. Wanneer je accu onregelmatig uitvalt zonder logische verklaring, neem dan contact op met een Keola dealer.

Accu levensduur: vraag en antwoord

  • Diepontlading gebeurt wanneer de accu door zelfontlading een bepaald bodemniveau bereikt en hierdoor onherstelbaar beschadigt. Het gevolg hiervan is dat de accu niet meer opgeladen kan worden en dus onbruikbaar is.

  • Je kunt diepontlading voorkomen door de batterij na iedere fietsrit op te laden, ook na kortere ritjes. Daarnaast doe je er goed aan om de accu op te slaan in een goed geïsoleerde omgeving (20° en 25° Celsius) en het energieniveau tussen de 60% en 80% te houden.

  • Het Battery Management System schakelt de accu automatisch uit wanneer deze een bepaald bodemniveau bereikt. Hierdoor voorkomt het BMS dat de accu in diepontlading treedt. Ook beschermt dit systeem tegen overspanning tijdens het opladen.

  • Het is niet mogelijk om zelf de accu van je e-bike te herstellen. Wanneer je accu diep ontladen is kun je ervoor kiezen om een nieuwe accu aan te schaffen of de accu te laten reviseren.