donderdag 28 januari 2021

7 Redenen waarom e-biken gezond is

7 Redenen waarom e-biken gezond is

Fietsen of e-biken is misschien wel de meest praktische manier om dagelijks te bewegen en te werken aan je fysieke en mentale gezondheid. De gezondheidsvoordelen zijn voor velen de belangrijkste reden om de sportieve elektrische fiets te verkiezen boven de auto of het openbaar vervoer. Welke 7 redenen zijn er om dagelijks de fiets te pakken? 

E-biken is gezond: 7 redenen waarom

Er zijn verschillende redenen waarom fietsen zo gezond en goed voor je lichamelijke conditie is. Bij Keola onderscheiden we zeven belangrijke gezondheidsvoordelen van fietsen en e-biken t.o.v. bijvoorbeeld de auto of het openbaar vervoer. Deze voordelen zijn natuurlijk van veel dingen afhankelijk: intensiteit van de inspanning, weersomstandigheden, gezondheid, spierkracht, conditie en meer. Maar alle voordelen zijn aanwezig tijdens iedere rit.

1.E-biken zorgt voor structurele lichamelijke beweging

Dit zorgt ervoor dat er processen in het lichaam op gang komen die het makkelijker maken om weer te gaan bewegen. Iedere fanatieke sporter zal het er dan ook mee eens zijn dat structuur belangrijk is dan intensiteit. En als je het lang genoeg volhoudt, kan je misschien zelfs zin krijgen in lichamelijke beweging!

2. Het ontzettend goed voor je luchtwegen en longen

Adem in, adem uit. De frisse lucht van het buitenzijn en het doorademen door de lichte inspanning zijn vaak een welkome afwisseling. Zeker voor mensen die weinig in de buitenlucht komen door drukke levens op kantoor, thuis en elders is het belangrijk hier bewust rekening mee te houden.

3. Met fietsen verbrand je calorieën— en dus vet, en dus gewicht!

Dit is niet alleen ideaal voor degenen die wat gewicht kwijt willen, maar voor bijna iedereen. Het zorgt voor een meer gezonde ratio tussen vet en spier wat ontzettend veel gezondheidsvoordelen heeft, maar het ook makkelijker maken om je lichaamsgewicht te verplaatsen in het dagelijks leven.

4. Fietsen is goed voor je hart

Een hart voor fietsen! Fietsen is goed voor cardio doordat het je hartspieren sterker maakt, je hartslag en bloeddruk omlaag brengt en vetcellen in het bloed laat afnemen. Elke dag fietsen kan op termijn cardiovasculaire aandoeningen voorkomen en laat je je simpelweg beter voelen in je eigen lichaam. De relatief lage inspanning van fietsen is uitstekend voor cardio.

5. Het versterkt je spieren, en niet alleen je benen

Veel mensen denken dat dit alleen geldt voor de beenspieren, maar dit is zeker niet waar. Met fietsen werk je uiteraard vooral met de beenspieren maar ook je core en rugspieren worden sterker door regelmatig te fietsen. Hoe meer druk je zet met je benen hoe meer ook deze spieren geactiveerd worden om je te balanceren.

6. Iedere dag op de fiets verhoogt je algehele weerstand

Het lichaam heeft geweldige systemen die ervoor zorgen dat de mens in verschillende weersomstandigheden kan leven. Door de hele dag in heerlijk verwarmde of verkoelde ruimtes te zijn, leert je lichaam het als het ware af om je eigen temperatuur te regelen. Fietsen in de buitenlucht is goed voor je huid, je interne thermostaat en je algehele weerstand.

7. Het zorgt voor mentale rust

Tot slot heeft fietsen ook veel voordelen voor je mentale gezondheid in een druk leven vol impulsen en indrukken. Sommige mensen gaan naar de natuur in om uit te waaien. Maar niets waait zo lekker als een elektrische fiets of e-bike. Een half uurtje op de fiets kan veel doen om alle drukte een plek te geven en even te genieten van het moment, je gedachten en de omgeving.