maandag 1 maart 2021

Welke e-bike moet ik kopen?

Welke e-bike moet ik kopen?

E-biken is populair en steeds meer fietsers maken de overstap. Een geweldige ontwikkeling! Maar er zijn dan ook steeds meer verschillende merken, modellen en types om uit te kiezen. Dit maakt de keuze voor jouw nieuwe e-bike soms moeilijk. Om je te helpen hebben we hieronder uitgelegd hoe je stap voor stap jouw geschikte fietsmaatje kunt vinden.

Stap 1: bepaal je budget

Voordat je gaat kijken naar de eigenschappen van een elektrische fiets is het belangrijk om voor jezelf een budget vast te stellen. De goedkoopste e-bikes beginnen vaak rond €1.500 en lopen doorgaans op tot €3.000. Hierbij zitten elektrische fietsen met een middenmotor vaak in een hogere prijsklasse, en zijn e-bikes met voorwielmotor voordeliger geprijsd.

Stap 2: waarvoor wil je jouw e-bike gebruiken?

Lekker ontspannen toeren in het weekend of iedere dag fris en sportief naar het werk e-biken? Geen zorgen, wij hebben een e-bike die past bij jou.

Fietsen naar het werk

Deze e-bikes zijn perfect voor woon-werkverkeer of middellange afstanden in het algemeen. We noemen ze ook wel ‘commuter bikes’. Fiets je dagelijks? Dan is dit type e-bike uitermate geschikt. Deze e-bikes zijn efficiënt, comfortabel en betrouwbaar, zodat je elke dag met de beste rijervaring van bestemming naar bestemming fietst.

Ontspannen en genieten

De elektrische toerfiets is gemaakt om van te genieten. Deze e-bikes hebben stille motoren, de keuze uit verschillende accucapaciteiten en zijn gericht op maximaal comfort. Perfect voor een sportieve rit door heuvelachtige landschappen, gewoon een zomers rondje met vrienden of zelfs mee op vakantie. Klaar voor de nieuwe ervaringen die je te wachten staan.

Praktisch stadsgebruik

De elektrische stadsfiets gemakkelijk, bezit de ondersteunende kracht die je nodig hebt en stuurt geweldig. Dit zijn fietsen waarmee je door drukke steden zoeft, nog even vlug naar de winkel gaat of je vrienden bezoekt een paar straten verderop. Ook een fietstas of kinderzitje kan gemakkelijk gemonteerd worden. En niet alleen dat. Met een lage instap e-bike kom jij ook nog eens stijlvol voor de dag!

Fietsen met extra bagage

De elektrische transportfiets is voor de fietsers met wat extra bagage. Schooltas? Makkelijk. Boodschappen? Geen probleem. Deze e-bike kan wat extra gewicht aan en doet dat zodat je het nauwelijks merkt. Geschikt voor eigenlijk iedereen en een ideale gezinsfiets.

Stap 3: welke actieradius past bij je?

Weet jij waar je jouw e-bike voor gaat gebruiken? Dan is het handig om na te gaan voor welke afstanden je jouw e-bike gaat gebruiken. Dit is belangrijk voor het kiezen van de juiste accucapaciteit. Bij Keola heb je, afhankelijk van het model, de keuze uit verschillende accucapaciteiten. De capaciteiten zijn ongeveer als volgt:

18.4 Ah (655 Wh) ~ 130 – 160 km
17.4 Ah (628 Wh) ~ 120 – 150 km
15.6 Ah (562 Wh) ~ 100 – 130 km
13.0 Ah (468 Wh) ~ 80 – 100 km
10.4 Ah (374 Wh) ~ 60 – 80 km

Belangrijk om te onthouden is dat de bovengenoemde afstanden niet exact zijn en afhankelijk zijn van meerdere externe factoren, zoals buitentemperatuur, wind en het soort wegdek. Meer informatie over accu’s en de actieradius vind je op onze site.

Stap 4: een middenmotor of voorwielmotor e-bike?

Het grote verschil tussen een normale stadsfiets en een e-bike is natuurlijk de motor die je ondersteunt. Hierin zijn twee keuzes te maken: een middenmotor of een voorwielmotor. Een middenmotor e-bike is eigenlijk de gouden standaard. Dit type plaatsing zorgt voor een heerlijke wegligging en een natuurlijke rijervaring. Ook maken deze motoren gebruik van een trapkracht- en rotatiesensor die jou meer of minder support geeft afhankelijk van de druk die jij op de pedalen zet. De middenmotor ‘luistert’ dus naar jou rijgedrag en zorgt voor een passende ondersteuning.

Een voorwielmotor werkt daarentegen enkel met een rotatiesensor en biedt een constante ondersteuning, ongeacht hoeveel trapkracht jij levert. Deze ondersteuning begint met een lichte vertraging en activeert wanneer de pedalen een omwenteling maken. De voorwielmotor e-bike is helpt je om makkelijker weg te fietsen vanuit stilstand en heeft wat meer trekkracht. Ook is de voorwielmotor e-bike doorgaans lager geprijsd dan een middenmotor e-bike.

En dus: kies de e-bike die bij je past!

Wij hopen je wat verder te hebben geholpen bij het kiezen van jouw e-bike. Zoals gezegd is het belangrijk dat je goed nadenkt over waarvoor je de e-bike wilt gebruiken en hoe ver je wilt gaan fietsen. Maar misschien wel belangrijker is dat je een goed gevoel hebt over je aankoop. Het is natuurlijk best een investering.

Om deze reden hebben wij een uitgebreid dealernetwerk waar jij al jouw vragen kunt stellen, waar de fiets voor je wordt afgesteld en waar je een vrijblijvende proefrit kunt maken. Zo weet je zeker dat je de e-bike koopt die bij je past.